Od pátku 24. dubna 2020 je jedna těžká životní etapa střediska za námi. Dopadla nejlépe, jak mohla. Byla ukončena karanténa prvního poschodí na I. budově Domova se zvláštním režimem! Všichni klienti (včetně dvou původně pozitivně testovaných) i pracovníci jsou negativní – tedy v pořádku.  Tým z karantény, stejně jako zdravotní sestra, která trávila svůj karanténní pobyt také v prostorách Diakonie a věnovala se práci u klientů v přízemí I. budovy, už pár nocí spí doma. Součástí týmu byl i student SZŠ Šumperk, který byl jeho plnohodnotnou součástí.

Tým Statečných nyní absolvuje několik dní zaslouženého odpočinku. Mmoc děkuji „hlavním aktérům“. A také všem, kteří je vydatně podporovali (a bylo jich moc)  – od skvělé kuchyně, flexibilní prádelny, dobrovolnic ze SZŠ Šumperk, dobrovolníků, až po jednotlivé kolegyně, které posílaly vzkazy, dobroty, jiné osobně dělané radosti (a jistě i kolegové, ať jim nekřivdím).

S těmi, kteří se účastnili dobrovolné izolace na více než dva týdny, jsme fungovali jako jedna organizace. S jedním cílem. Aby bylo náležitě postaráno o ty, kteří naši pomoc potřebují. A současně také o ty, kteří o ně pečují. S vnímavostí, pozorností, projevy podpory.

Prosím, ponechme si tento zážitek dlouho v sobě i pro „běžné“ situace, kterými ve středisku žijeme. I pro ty těžké, které dost možná zase někdy přijdou. Protože vzájemně se potřebujeme každý den. Jedině tak pak můžeme naplňovat smysl naší práce – pomáhat na cestě životem těm, kteří k této cestě potřebují podporu druhých.

Tedy, radujme se a fungujme spolu.

Milena Koubková, manažerka služeb

V Petrově nad Desnou, 26. dubna 2020