Vážení klienti, rodinní příslušníci, kolegové, přátelé a spolupracovníci Diakonie v Sobotíně,

včera jsme zaznamenali v našem domově první výskyt onemocnění Covid-19. Týká se dvou klientů domova a jednoho zaměstnance.

Všichni tři nakažení jsou aktuálně v dobrém stavu. Zaměstnanec je v domácí karanténě, u obou klientů připravujeme přesun do zdravotnického zařízení.

Udělali jsme ihned vše pro to, abychom zamezili dalšímu šíření nákazy. Izolovali jsme celé jedno poschodí v jedné z našich tří budov. Izolace se týká 26 klientů. Aktuálně jsou v karanténě také všichni zaměstnanci, kteří přišli s infikovanými, byť krátce, do kontaktu.

Nyní preventivně testujeme další klienty, přestože u nich nezaznamenáváme žádné zdravotní obtíže.

Rád bych Vás ujistil, že i když je obecná situace kolem pandemie vážná, o klienty se dokážeme dobře postarat. Krizová opatření jsme připravovali s dlouhodobým předstihem, ještě před vypuknutím současné krize. Platí zákaz návštěv a zákaz vycházení klientů mimo areál domova, pravidelně měříme teplotu klientů i zaměstnanců. Dodržujeme všechna nařízení vlády i lokální opatření, jsme v kontaktu s ošetřujícím lékařem i krajskými hygieniky.

Děkuji veškerému personálu domova za jeho nasazení v nesnadné době. Vážím si obětavosti všech svých kolegyň a kolegů. Teď je nejdůležitější, abychom všichni měli dost sil a zvládli to.

Děkujeme všem Vám, kdo na nás myslíte a pomáháte nám. Děkujeme za povzbudivá slova, jichž se nám z mnoha stran dostává. A děkujeme také za materiální pomoc a za pomoc dobrovolníků.

O dalším vývoji Vás budeme informovat.

Mgr. Miroslav Podhajský,
ředitel Diakonie ČCE - střediska v Sobotíně