Dáváme na vědomí výbornou zprávu,

že lávku přes Mertu v areálu parku Diakonie mezi I. a II. budovou, kterou jsme na podzim museli z technických důvodů uzavřít, byla 22. prosince 2020 rekonstruována!

Stará lávka, která již byla značně ztrouchnivělá, byla vyzvednuta jeřábem. Pokud by všechno šlo hladce, celou starou lávku by jeřáb přemístil na trávník na břehu Merty. Všechno tak úplně hladce nešlo. Po nadzvednutí lávky upadlo zábradlí a zřítilo se do vody. Vyzvednout zábradlí však pro montážní tým nepředstavovalo zásadní problém ani vážné zdržení. Na velkém tahači již byla přistavena krásná nová lávka, jejíž usazení na místo trvalo jeřábníkovi a montážnímu týmu cca 5 minut. Od začátku přípravných prací po usazení nové lávky a zátěžovou zkoušku trvala celá akce neuvěřitelnou hodinu a půl!

Nová lávka je opět dřevěná. Je 14,2 m dlouhá a 2,5 m široká, její nosnost je 2,5 t. Hlavní nosníky jsou z lepených smrkových lamel, mostovky a madlo z modřínových desek. Všechny dřevěné prvky jsou impregnované a opatřeny lazurou.

Kompletní dodávku nové lávky, včetně dokumentace, montáže, transportu, usazení a také včetně demontáže a likvidace staré lávky, zajistila v rekordním čase firma INGENIA dřevostavby. Finální usazení a zátěžový test lávky dozoroval sám jednatel firmy, pan Ing. Roman Václavík. A to bylo určitě dobře, protože členové montážního týmu se jednoznačně shodli: "Když se montáže účastní pan ředitel osobně, vždycky se všechno podaří!" Panu řediteli a pracovníkům firmy INGENIA dřevostavby patří náš velký dík.

Další velké poděkování patří Nadaci Divoké husy a obcím Petrov nad Desnou, Rapotín a Vikýřovice. Bez jejich významné finanční pomoci bychom si nemohli dovolit projekt zrealizovat ještě do konce roku 2020. Obnovení provozu lávky, která obstarává rychlé, bezpečné a pohodlné spojení mezi I. a II. budovou, aniž by bylo nutné použít silnici, a také významně zkracuje cestu ke III. budově, má velký význam nejen pro pracovníky a klienty, ale i pro návštěvníky střediska.  Moc děkujeme!