Šumperské Dobrotety nadělily seniorům o Vánocích víc, než jen dárky

3. ledna 2017

DOBROTETY ZE ŠUMPERKA A OKOLÍ pomáhají hlavně malým dětem a jejich rodičům, kteří se ocitli v obtížné životní situaci. Nejsou jim však lhostejné ani příběhy osamělých seniorů.

Šumperské Dobrotety nadělily seniorům o Vánocích víc, než jen dárky
3. ledna 2017 - Šumperské Dobrotety nadělily seniorům o Vánocích víc, než jen dárky

O Vánocích 2016 se šumperské Dobrotety rozhodly udělat radost seniorkám a seniorům z Domova se zvláštním režimem v Sobotíně. Lidem, kteří už nemají rodinu, anebo je nikdo z jejich blízkých nenavštěvuje, chtěly nadělit pod stomeček dárky. A ne ledajaké dárky, ale takové, které si seniorky a senioři sami přáli.

Dobrotety, alias "dobré tety" ke svému záměru využily facebookového profilu MAMINKY ŠUMPERK A OKOLÍ, na kterém "hlavní" šumperská Dobroteta, paní Bobinka Mösnerová, zveřejnila konkrétní přání celkem čtrnácti osob. A následovala doslova smršť projevů dobré vůle a zájmu přispět k radosti druhých lidí. Veškerá přání byla prakticky v mžiku splněna. A na spoustu těch, kteří si upřímně přáli obdarovat někoho, kdo nemá žádné blízké, se ani nedostalo.

V průběhu prosince střádala aktivizační pracovnice služby zaslané dárky, aby je na štědrý den mohla uložit pod stromeček a jednotlivým seniorkám a seniorům slavnostně předat. Někteří dárci se chtěli osobně setkat s těmi, pro koho jejich dárek byl určen. A tak často celé rodiny nebo maminky s dětmi přijížděly do Petrova nad Desnou s krásně zabalenými dárky, přáníčky tištěnými i malovanými, s dobrotami nádavkem a hlavně s nesmělými úsměvy a s ostychem. Čekalo je setkání s neznámým člověkem a to mohlo dopadnout všelijak...

Nebudu Vás napínat, vážené čtenářky a čtenáři, všechna ta setkání dopadla dobře. Možná by bylo lepší říci,že dopadla šťastně. Přinesla totiž obdarovaným seniorkám a seniorům nejen dárky, ale hlavně šťastné, dojemné i veselé chvíle setkání s těmi, kdo na ně mysleli. Více, než všechna slova, vypovídají o těch chvílích snímky z fotogalerie.

A dobrá zpráva na konec - je pravděpodobné, že se nejednalo pouze o jednorázovou akci, protože mezi některými dárci a obdarovanými se začaly rodit krásné vzájené vztahy.

Ještě jednou děkujeme Dobrotetám Šumperk za zprostředkování nádherných svátečních okamžiků osamělým seniorkám a seniorům z Domova se zvláštním režimem Diakonie ČCE - střediska v Sobotíně.

Fotografovala Jana Krňávková, napsala Jana Dvořáčková.